Pinephone

A dalt, la pantalla d'inici.
A baix, amb xboard + crafty. També he provat stockfish, va bé.Pantalla de configuració (paràmetres):Comunicacions, modes de xarxa:L'aparell

Telèfon mòbil que més o menys bé funciona amb uns sistemes operatius basats en linux. Buscant per la xarxa trobareu quins són. Estan en fase de desenvolupament, cosa que vol dir que moltes "apps" de les que es veuen a la pantalla no funcionen prou bé. Apropiat només per als que vulguin estar lliures de la mirada del gran germà google o del car germà apple.

De fet, això és un ordinador portàtil amb forma i tamany de telèfon mòbil, amb la capacitat de fer trucades i enviar SMS.

A https://wiki.pine64.org/wiki/PinePhone es por trobar informació (potser no sempre actualitzada) de l'aparell. Al fòrum de pine64.org es poden veure els problemes que té la gent amb aquest aparell, alguna vegada però causats per la poca traça de l'usuari. Fins aquest moment, el més gros inconvenient per a mi és la poca duració de la bateria, menys de 10 hores si es fan unes poques trucades. Aquesta bateria es pot canviar però sembla que actualment l'empresa que ven l'aparell no ven bateries. Informació sobre el canvi de bateries, aquí.

Darrerament, el progrés  en el desenvolupament de mobian (potser també alguns altres dels sistemes operatius), i el desenvolupament d'un nou firmware per al modem, han permés allargar la duració de la bateria.


Manjaro

A https://wiki.pine64.org/wiki/PinePhone_Software_Releases, els sistemes operatius en desenvolupament. L'aparell arriba amb Manjaro ARM plasma mobile preinstal·lat, que he trobat massa inestable. En el moment d’estrenar-lo podia fer trucades, però després d’usar algunes apps, instal·lar i desinstal·lar alguna cosa, apareixia el missatge fatídic: «Unable to make a call at this moment». De vegades es «penjava» tot el sistema. Darrerament sortia sovint el missatge "He's dead Jim" per a indicar el que ha deixat de funcionar. Manjaro plasma mobile és un desastre, i pel que es veu al forum de Pine64, no estan solucionats els problemes. Potser manjaro-phosh va més bé, però com que als PC fem servir debian o derivades (Ubuntu, Mint), vaig decidir instal·lar mobian, on funcionen més coses. Amb el carregador tow-boot es pot conservar (però no val la pena) el Manjaro original i instal·lar mobian en una targeta microSD, escollint el que es vulgui en el moment d'engegar l'aparell.

Mobian

Informació a https://mobian-project.orghttps://wiki.mobian.org.
És possible usar la versió 'estable' del 6-6-2023 anomenada "bookworm" i anar actualitzant o bé usar la versió de desenvolupament, anomenada "trixie" i aproximadament cada setmana, a https://images.mobian-project.org/pinephone/weekly/ hi apareix una imatge nova per a la instal·lació del sistema. Algunes vegades, durant la segona meitat de l'any 2022, una actualització va fer que una cosa que funcionava bé, deixés de fer-ho, i calia esperar una nova actualització que ho arreglés.

Em sembla que en comptes d'anar fent actualitzacions constantment o cada dia, és millor fer-ho una vegada a la setmana, l'endemà de l'aparició de la nova "weekly". Pot passar que no sigui exactament el mateix un més o menys antic S. O. actualitzat al dia que una imatge nova, i que sigui millor reinstal·lar el sistema.

Fer una còpia de les dades del directori /home/$USER, baixar una nova "imatge" per a la instal·lació, posar-la al "disc dur", o memòria eMMC i restaurar les dades personals, es pot fer en un quart d'hora, si un no s'equivoca.


El so, en les trucades, es pot escoltar per l'auricular (altaveu de dalt o "d'orella", o "internal earpiece"), o bé per l'altaveu de baix, prou fort però una mica saturat i cal baixar el volum, o bé per auriculars connectats al forat de la vora de dalt.

Mobian apareix al principi amb l'usuari "mobian". Si es vol canviar, es pot fer de la manera que aquí s'indica, però ha de ser immediatament després de la instal·lació (abans de fer cap altra cosa). 

A Paràmetres => Teclat es pot escollir el conjunt de fonts d'entrada de teclat, per a l'idioma indicat. Com que és un ordinador, està més o menys igual de catalanitzat que ho està Debian, feina feta per la gent de softcatala.org suposo. Però el teclat català que duu -bastant antic-, que té els accents, no té les tecles de Funció, ni Ctrl o Esc, entre altres. A fi de no haver de canviar de teclat cada vegada, he fet un teclat nou (ho pot fer qualsevol, no cal tenir coneixements de programació) que consisteix en aquest fitxer: es+cat.yaml, que s'ha de col·locar en un directori que, si no hi és, s'haurà de fer:

- usuari@mobian:~$ cd .local/share
- usuari@mobian:~$ mkdir -p squeekboard/keyboards/terminal

El fitxer es posa al directori terminal. Se selecciona el teclat amb la rodona de baix (al costat de la tecla d'espai) que deu simbolitzar el planeta.

La icona del telèfon executa el programa gnome-calls per a fer trucades. El programa les afegeix a la llista, que es troba al directori /home/usuari/mobian/.local/share/calls/records.db.

Aquest records.db és un fitxer de la base de dades sqlite, per tant, mentre el programa gnome-calls no permeti esborrar trucades de la llista d'una en una, he fet un programa que ho faci, que és aquest: delcall.tar.gz. Si es posa a /Baixades:

- usuari@mobian:~/Baixades$ tar zxvf delcall.tar.gz

Es pot copiar el binari executable a /home/usuari/bin  (el directori bin no hi és al principi) o millor, llegir el README per a recompilar-lo. Un cop esborrades les trucades, gnome-calls encara les té a la llista mentre no es reinicii l'aparell.

Per als programes propis, es pot col·locar l'executable a
/home/usuari/bin o bé a /home/usuari/.local/bin.
Un llançador a: 
/home/usuari/.local/share/applications  
I una icona a  
/home/usuari/.local/share/icons.

Una cosa que no funciona bé: quan la pantalla s'apaga, després del temps d'inactivitat configurat, també s'atura de vegades el módem -si algú truca en aquest estat, li donarà senyal de mòbil apagat-, i en encendre de nou amb el botó lateral, s'activa el módem i cal tornar a posar el pin de la sim. Sembla que això no passa després d'haver fet una trucada (contestada). També es pot evitar si a la part superior esquerra, l'indicador d'intensitat de senyal apareix amb un signe d'admiració:

                                           

i en canvi les dades mòbils estan activades. Les desactivem, tornem a activar i el signe d'admiració desapareix.

         


Es pot carregar una versió del firmware recent (la original que duu és la "EG25GGBR07A08M2G_01.002.01.002") de codi "mig" lliure, que es pot trobar aquí:

https://github.com/the-modem-distro/pinephone_modem_sdk

Cal llegir acuradament les instruccions abans d'instal·lar el firmware d'a aquesta versió, 0.7.4. Segons llegeixo en algun lloc, té diversos avantatges i cap inconvenient. Però jo hi he trobat algun inconvenient, és que el so que s'escolta a les trucades per l'auricular ("internal earpiece") era massa fluix tot i que el volum està aixecat al màxim.

La forma d'augmentar el volum del so a les trucades és modificar uns valors al fitxer
VoiceCall.conf que a
mobian-bookworm es troba a 
/usr/share/alsa/ucm2/PinePhone/VoiceCall.conf:

cset "name='AIF1 DA0 Playback Volume' 90%"  -abans era 160
cset "name='AIF2 DAC Playback Volume' 85%"  -abans era 160
cset "name='DAC Playback Volume' 90%"         -abans era 160

Aquests valors (85%, 90%) es poden pujar-abaixar per adaptar-los a l'orella i el gust de cadascú.
Són útils també en cas de seguir amb el firmware de fàbrica.

Si un vol tornar al firmware de fàbrica, en la versió "EG25GGBR07A08M2G_30.006.30.006", ha de seguir exactament les instruccions indicades aquí:

https://github.com/the-modem-distro/pinephone_modem_sdk/blob/kirkstone/docs/RECOVERY.md

 

Darrers canvis: 1-09-2023 (Continuara)