H1

Aquest és el més corrent aquí del seu gènere i el puc veure anant cap als quatre punts cardinals. Se l'anomena Hieracium glaucinum Jord. en molts llocs, però segons la clau d'identificació del manual, H. glaucinum té "l'anvers de les fulles glabre o glabrescent (algun cop eriçat)", i jo veig les fulles sempre molt peludes, amb pèls més rigids si a la planta no li falta humitat.
Sembla que també se l'anomena Hieracium atrovirens Froel. (nom més antic) o Hieracium praecox (Sch.-Bip)...
Aquí comença a florir cap a l'abril i deixa de fer-ho quan li ho impedeixen la calor o la sequera. Sovint torna a florir a la tardor, encara que en aquest cas poques vegades deu arribar a fer llavors vàlides.





Com passa amb algunes altres espècies, (H7, H10, fins i tot H. pilosella), els capítols més primerencs surten amb relativa abundància de pèls simples, blancs. Si el temps ho permet i continua florint, surten ja quasi completament (o del tot) glandulosos.



















Els pèls de les fulles:

 



La planta de les imatges anteriors el 2016 ja no existeix, els senglars en són els responsables.

Les fotografies següents, fetes en una altra planta, són un altre exemple de la diferència (variable, segurament segons la meteorologia) entre els capítols primerencs, més peluts, i els posteriors, només glandulosos.

El 3 de maig:



El 6 de juny:



Un aqueni. A la vista es veu quasi negre, però a la fotografia sembla més clar perquè he augmentat el temps d'exposició per a poder veure més bé els detalls: